The Problem of Identity

detta är mest ett lite kul dilemma, som jag började funderde på en sen kväll framför matteboken, det har viserligen inget med matte att göra men men.

när vi nu ska förklara detta så får du börja med att tänka dig ett skepp som seglar på havet, men altersom det seglar så slits vissa delar, när en del har blivit för sliten åker detta skepp till en hamn och byter ut de gamla delarna mot nya fast alla gamla delar läggs på en hög som sparas, efter många år på havet kommer skeppet ha slitits så mycket att varje del på skeppet har blivit utbytt. om du nu tar och bygger upp ett skepp av de delar som sparats alltså alla delar som satt på skeppet från början. villket är nu orginal skeppet?

eller fall man ställer upp det på ett annat sätt... fall man skulle frysa tiden runt dig så du fastnade och slutade åldras och sen tog man och kopierade varenda atom i din kropp och väldigt försiktigt konstruerade en exakt kopia av dig exakt i varenda atom men inte nog med det utan efter det så tar man och byter atomer så att "klonen" får 50% av dina atomer och du får 50% av "klonens" atomer... nu är ju ingen av dom en klon eftersom lika mycket av dig finns i båda kropparna... så vem är då du?

eller fall du håller på de att man föds in i en kropp vad skulle då hända fall teleportering var möjligt i den utsträckningen att du plockade isär alla dina atomer (då skulle du ju päckniskt sätt inte finnas längre och defenitift inte vara vid liv) och skickade alla atomer till en annan platts för att sedan bygga upp allt igen... så är det fortfarande du eller är det bara en rekonstruktion ?

fundera lite på detta nu... ta inte bara den lätta jävla vägen, försök att istället dundera på alla möjligheter och behåll ett öppet sinne, för idioter som försöker låta smarta med snabba svar finns det alderles för gott om.

Kommentarer
Postat av: anna

när jag tänker på skeppet, så känns det som att det skepp med alla delar utbytta är originalet eftersom den har ju alla bitarna inuti kvar, insidan är väl det som räknas? och det andra bara ett tomt skal.. Men om allt, inklusive insidan byts ut, blir det nog tvärtom.. eller vad sägs? :)

2008-09-22 @ 21:42:38
URL: http://nutsncoffee.blogg.se/
Postat av: krull

hmm... jag gillar tanken... du har helt klart en poäng... jag håller nog nästan med om att skeppet är originalet så länge insidan är det... men då slår mig omedelbart tanken... fall du delar på insidan... så att varje skepp har hälften av insidan... då borde man ju egenligt de påståendet ha två original... och det funkar ju inte riktigt... eller?

2008-09-23 @ 19:22:20
URL: http://thesilverstate.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0